Jeżeli się spodoba - zostaw łapkę w górę :)

piątek, 18 marca 2016

"Żywa woda"


Sigma 17-50 (35mm), 5s, f /22 ISO 50 (statyw, filtr ND8) marzec 2016

Sigma 17-50 (35mm), 5s, f /22 ISO 50 (statyw, filtr ND8) III.2016

Woda na zdjęciach, zarejestrowana, tak jak ją widzimy, jest mało efektowna. Mam na myśli sytuację gdy fotografujemy płynący strumień, rzekę czy wodospad. Znacznie bardziej ciekawie, wygląda mały wodospad, jaz itp. gdy go uchwycimy w postaci efektu tzw. "waty cukrowej" (wyraźnie rozmyty), kiedy widać zarejestrowany ruch.  Uchwycone rozmycia nadają zdjęciom "życia", przykuwają naszą uwagę na dłużej i sprawiają, że przyglądamy się większej ilości szczegółów. Właśnie tak powinno być aby kadr zainteresował i pobudził wyobraźnię. Nie jest to łatwe, a praktycznie niemożliwe, jeżeli nie użyjemy statywu.
Często niezbędny będzie również filtr (polaryzacyjny, połówkowy szary), który przyciemni nasz obiektyw i da możliwość wykonywania naświetlenia z dłuższym czasem ekspozycji - szczególnie w dobrych warunkach pogodowych. Wykonanie zdjęcia z efektem rozmycia płynącej wody, wiąże się z naświetlaniem około 1 sekundy, a w słabszym świetle nawet kilku sekund. Jeżeli rejestrujemy ludzi w ruchu w kontakcie z wodą, czasy naświetlenia są bardzo krótkie jeżeli chcemy, by nasze postacie były ostre. Ciągle jestem w "piaskownicy" w kwestii wykonywania dobrych zdjęć, które pokażą, pięknie rozmyte wodne warkocze w ładnym oświetleniu i tle. Myślę jednak, że z każdym kolejnym będzie tylko lepiej :)

Tamron 70-300 (100mm), 1/2000s, f /4.5 ISO 200, lipiec 2011

Tamron 70-300 (100mm), 1/2000s, f /5 ISO 200, lipiec 2011

Tamron 70-300 (210mm), 1/1000s, f /8 ISO 100, lipiec 2014

Tamron 70-300 (210mm), 1/800s, f /7.1 ISO 100, lipiec 2014

Tamron 70-300 (200mm), 1/800s, f /7.1 ISO 100, lipiec 2014

Tamron 70-300 (100mm), 1/3200s, f /5.6, ISO 400, kwiecień 2010

2 komentarze:

  1. Ciekawe ):




    http://www.redia.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Najpiękniejsze dwa pierwsze zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się z każdej opinii i liczę na konstruktywną krytykę. Proszę tylko o kulturę słowa. Komentarze wulgarne i zawierające niewłaściwe treści będą usuwane.

Napisz do mnie :)

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *